Årligen gifter sig runt 40 000 par i Sverige och valet av bröllopstyp beror på olika faktorer som religion, traditioner och livsstil. Det finns ingen egentlig rättslig distinktion mellan dem. I den här guiden går vi igenom hur ett borgerligt bröllop går till och ger tips till det blivande paret.
Nu för tiden väljer majoriteten att ha en borgerlig vigsel när de gifter sig – mer än hälften av alla bröllop är just sådana. Men vad skiljer egentligen en borgerlig vigsel från en kyrklig? Det handlar om några detaljer när det kommer till ceremonin. Så klart spelar ens egna preferenser också in.
Skillnaden mellan borgerlig och kyrklig vigsel
Skillnaden mellan en kyrklig och borgerlig vigsel är främst vigselförrättaren – i en kyrklig vigsel är personen knuten till kyrkan medan i en borgerlig är de fristående från religiösa kopplingar. En kyrklig ceremoni innehåller även religiösa moment och är ibland lite mer påkostad och ceremoniös. Vanligtvis hålls borgerliga vigslar i stadshuset eller rådhuset, men det kan även ske på andra platser. Juridiskt sett har både borgerliga och kyrkliga vigslar samma värde enligt lagen
Borgerliga vigslar har vanligtvis inga religiösa inslag. Vigselförrättaren kan vara en politiker eller en tjänsteman från kommunen, ibland även andra personer. Moderna borgerliga bröllop inkluderar ofta brudklänning, blomsterbukett, bröllopsfest och till och med brudtärnor. Tidigare var borgerliga vigslar snabbare och enklare ceremonier utan gäster. Men nu för tiden kan ett borgerligt bröllop vara minst lika påkostat som ett kyrkligt.
Formalitet
Vissa väljer fortfarande det mer avslappnade alternativet med vardaglig klädsel och endast närmaste familjen på plats. Dessutom är det inte nödvändigt att byta ringar under ceremonin. Det är till och med möjligt att gifta sig helt utan närvaro av släktingar, endast med personal från stadshuset som vittnen.
Om ni planerar att ha många gäster närvarande under ceremonin är det viktigt att kolla med ert lokala stadshus för att se vilka regler som gäller. Till exempel tillåts endast tio eller femton gäster vid vigslar på platser som Stockholms Stadshus eller Göteborgs Rådhus.
Genom att ha bröllopet på en annan plats än stadshuset och inkludera gäster i ceremonin får ni total frihet att planera bröllopet precis som ni vill. Det gör att det borgerliga bröllopet kan bli lika minnesvärt som ett kyrkligt.
Hur går en borgerlig vigsel till?
Vad gäller processen inför, under och efter ceremonin följer en borgerlig vigsel vanligtvis ett liknande mönster:
Före
Boka tid för vigsel på stadshuset eller med vigselförrättaren för bröllop på annan plats.
Ansök om hindersprövning hos Skatteverket.
Skicka in intyg om hindersprövning och vigselintyg till stadshuset eller direkt till vigselförrättaren om ni gifter er på annan plats.
Utse två vittnen som ska närvara under ceremonin.
Under
Vid en borgerlig ceremoni ställer vigselförrättaren frågan om ni vill ingå äktenskap med varandra, ni svarar på frågorna och vigselförrättaren förklarar er som äkta makar.
Det finns olika versioner av den borgerliga vigseltexten – en kort och en lång. Dessa texter finns även på engelska och tar ungefär 30 sekunder respektive 1 minut att läsa upp.
Vigselförrättaren behöver inte hålla något längre tal eller säga mer än själva vigseltexten. Ni bestämmer själva om ceremonin ska avslutas där eller om ni vill inkludera fler tal, dikter och musik. Prata med vigselförrättaren eftersom det varierar mycket vad de känner för och vad som ingår i deras uppdrag. Om ni gifter er på stadshuset eller rådhuset kan det också finnas begränsningar för hur länge ni får vara i vigselrummet.
Efter vigseln får ni ett vigselbevis.
Efter
Vigselförrättaren informerar Skatteverket om vigseln.
Om ni vill ändra efternamn i samband med vigseln måste ni ansöka om namnbyte hos Skatteverket.
Planera i tid för att behålla friheten
Om ni behöver hitta en vigselförrättare, kolla kommunens lista över personer som kan förrätta vigslar. Det kan vara personer med politiska eller opolitiska kopplingar. Det finns också andra personer som inte är knutna till kommunen men som kan viga vid bröllop. Dessa förättare utses av Länsstyrelsen och deras lista hittar ni på deras hemsida. Observera att en vigselförrättare inte är begränsad till sitt hemområde utan kan viga även på andra platser i landet.
En sak att ha i åtanke är att vara ute i god tid! Både vigselförrättare och officiella lokaler för bröllop blir bokade upp tidigt. Många planerar sina bröllop långt i förväg.
Klädsel vid borgerlig vigsel
Vad gäller klädseln på ett borgerligt bröllop finns ingen fastställd regel, men generellt sett är det fortfarande festlig klädsel som gäller. Det är ju ändå en speciell dag som ska firas!
Många par väljer fortfarande traditionella bröllopskläder med en vit klänning och kostym. Men det finns också många som går för en mer avslappnad stil eller experimenterar med nya personliga kombinationer.
Vad kostar det?
Kostnaden för en borgerlig vigsel beror på var ni bor och var ni väljer att gifta er. I vissa kommuner är det kostnadsfritt om en av er är folkbokförd i kommunen och vigseln äger rum på den plats som kommunen erbjuder. Om ni inte bor i kommunen eller önskar en annan plats kan det finnas en avgift. Kolla med er kommun för information om priser.
Plats
Stockholms Stadshus är en av Sveriges mest populära platser för borgerliga bröllop. Varje år gifter sig över 2000 par där. Om ni väljer denna plats tar stadshuset ut en avgift, oavsett om ni bor i kommunen eller inte. Besök stadshusets hemsida för aktuell information om priser.
Vigselförrättare
Att vara vigselförrättare vid ett bröllop är en hedersuppgift och enligt regelverket får inte förrättaren ta ut någon avgift från brudparet för själva vigseln. Däremot kan de begära ersättning för resan om bröllopet äger rum på en annan plats än stadshuset.
Att göra-lista
Bestäm datum och tid: Släng upp en kalender och välj ut en schysst dag för ert bröllop! Se till att ni bokar det minst ett år i förväg för att ha gott om valmöjligheter för platsen ni vill ha.
Platsval: Fundera på var ni vill säga "ja" till varandra. Det kan vara på stadshuset, i en lummig trädgård, på en strand eller helt enkelt på en plats som betyder mycket för er.
Boka vigselförrättare: En borgerlig vigsel leds av en vigselförrättare som hjälper er att skräddarsy ceremonin precis så som ni vill ha den. Ni kan dra in musik, skriva personliga löften, köra tal, byta ringar och självklart – krydda det hela med den klassiska kyssen.
Dekorationer: Piffa upp platsen med lite fina grejer som speglar er personlighet. Plocka lite blommor, dra upp några draperier och addera andra kreativa detaljer för att göra stunden extra festlig och personlig.
Val av musik: Blanda in låtar som har en speciell plats i era hjärtan och passar perfekt till ceremonin. Det kan vara liveframträdanden eller bara några sköna låtar som spelas när rätt tillfälle kommer. Kanske känner ni för att sjunga eller spela en låt själv?
Festligheter efteråt: Efter det att ni sagt "ja" brukar det vara dags för mat och fest för att riktigt fira med eventuella gäster. Det kan vara något avslappnat eller mer formellt, beroende på vad ni vill och har budget för.
Tänk på: En borgerlig vigsel är som ett blankt papper – ni kan göra den precis som ni vill! Släpp lös kreativiteten och skapa en oförglömlig stund för er själva och alla som är med på er resa. För mer info, kolla in Borgerligvigsel.se.
Comments